Internetin gucu ve Sanal Dedikodu

dedikodu.gifBu konu ile ilgili 3. yazim… Bundan oncekiler daha cok siyasal ortamin karisikligi uzerine -iyi niyetli gozukerek – camur at izi kalsin mantigi ile islenmis sanal dedikodular uzerine idi . Bu sefer durum farkli olsa da temeli itibari ile oldukca benzerlikler iceriyor ve bende daha oncekilerle ayni kaynaktan beslendigi konusunda ciddi supheler uyandiriyor.

Referans & Hurriyet Gazetesi yazarlarindan Eyup CAN’in kaleme almasi ile haberdar oldugum ve biraz arastirinca gercekten ciddi boyutlara ulastigini gordugum bir “sanal dedikodu” durumu var .

Sanal dedikodudan kastim ileri akilli birilerinin ortamin karisikligindan faydalanarak kendilerine gore rakip sectikleri bir firmayi, siyasi kurumu, kisiyi yipratma amaci ile ellerine gecirdikleri mail adreslerine -ki bu adresler oyle rastgele toplanmis degil, daha cok ust duzey insanlara ait mailler- yetkili agizlardan yazilmis gibi gozuken mailleri gondermesi ve bu mailleri baskalarina “forward” etmenin bir vatan borcu oldugunu hissettirmesi.

Aslinda basit gibi gorunen bu olayin sonuclari incelendiginde ortada cok buyuk bir silah/gucun oldugu gorulecektir. Zamaninda Fransa’yi protesto edelim derken bu durumdan faydalanan birilerinin gonderdigi mailleri hatirlayacaksiniz. Alakasiz urunleri Fransa ile iliskilendirerek firmalara ciddi zararlar verdirmislerdi. Cogu firma bunun uzerine medyaya carsaf carsaf reklam vermek zorunda kaldi(?).

Bu sefer durum daha da farkli. Ulkemizin icinden gectigi en kritik gunleri kendi(?) cikarlari ugruna degerlendirmek isteyen akli evvel birileri yine ulkemizin guzide giyim firmalarindan birini lanet teror orgutu ile iliskilendiren bir mail atarakinsanlarin firmaya karsi olan guvenlerini sarsmaya calisiyor.

Toplu olarak gonderilen ve gonderildigi her noktada akildan, mantikdan evvel duygularin harekete gecerek baskalarina da gonderilmesini saglayarak sanal bir guc olusturmaya calisiliyor ki yuksek bir oranda basarili oldugunu biliyorum. Sorun o kadar ciddi ki ilgili firma cesitli medya kuruluslarina carsaf carsaf reklam vererek kendilerinin teror orgutu ve yandaslari ile ilgilerinin olmadigini aciklamak zorunda kaliyor.

Bunun bizim konumuzla yani guvenlikle alakasi ne olabilir? Internet’e bagimlilik arttikca bu tip sorunlar da artacaktir. Bunun karsisinda konusunun uzmani bilisimcilerin devlet bnunyesinde barindirilmasi ve gerektiginde kullanilmasi gerekemektedir. En basitinden bu gibi olaylarda konu uzman gozu ile detaylica incelenecek olursa mailin nereden atildigi -kaynagi- rahatlikla bulunabilir.

Bir de posta kutunuza gelen her maile inanmamak gerekir ki bu tanidik mail adreslerinden de gelebilir. Bugun binlerce free mail servisi veren sistem var. Birileri giderek sizin arkadasinizin adi.soyadi seklinde mail atarak sizi kandirabilir, otesinde iliskili oldugunuz insanlari da cok rahatlikla kandirabilir. Facebook vs gibi sitelerde kimlerin kimlerle arkadas oldugu bilgisine ulasmak sadece dakikalar almaktadir.

Zor gunler bekliyor internet dunyasini:)

This entry was posted in Hayat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 2 =