“Mail forwardlamak” ve gelismis(?)Internet kulturu

Son yillarda hayatimiza yeni giren bir kavram “mail forwarlamak”. Bilgisayarin karsisina gecip kendisine gelen “Bu maili forwardlamazsan..” konulu mailleri ese, dosta “forwardlayarak” bir is yaptigini sanan guruhun cikardigi bir kavram.

Kimse kizmasin ama ben bunun henuz yerlesmemis Internet kulturunden kaynaklandigini dusunuyorum. Internet’inde kulturu mu olurmus demeyin, sosyal yasamda nasil bir kultur varsa Internet ortaminda da benzer bir kultur vardir, ama bunu ancak o kultur seviyesine erisenler, erismek isteyenler anlayabilir!

Acikcasi kimden gelirse gelsin bu tip mailleri ya direkt siliyorum ya da gondericisine yaptigi isin dogru olmadigini aciklayan kisa bir cevap gonderiyorum. Bu tip mailler normal yasamda karsilastigimiz dedikodulara, farkli bir benzetme ile de halk arasinda yaygin olan fisilti/ayakli gazetesine benziyor.

Internet’in kendilerine sagladigi ozgurlugu nimet bilerek sosyal yasamda yapamadiklari ya da daha acik soyleyeyim yazili, sesli, gorsel basinda zorunlu(!) sorumluluk duygusundan dolayiacikca gerceklestiremedikleri isleri internetin ozgurlugune siginarak yapabiliyorlar. Dikkat ceken bir diger hususta “forwardlanarak” gelen maillerin ilk kaynaginin hic bir zaman bilinmemesi ve bu kaynagin oldukca gercekci gozukmesi. Bazen gozum kayiyor okuyorum mailleri de aman Allah’im!, yedigim ekmekten giydigim giysiye kadar aslinda ben hep verem, virus bulasan seylerle iciceymisim..

Siz siz olun kimden geldigini , aslini ,astarini bilmediginiz mailleri “forwardlamaktan ” sakinin. Zaten yakinda bir kara liste olusturup mail “forwardlayanlarin” ismini tum cumle aleme ilan edecegim:)

This entry was posted in Misc. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 5 =