OpenBSD Trunk ile donanim seviyesinde yuksek bulunurluk

OpenBSD  3.8 ile birlikte gelen trunk(4) ozelligi birden fazla ethernetin ayni ya da farkli switch’e baglanarak tek bir arabirimmis gibi davranmasina olanak veriyor. Daha basitce ifade edilecek olursa OpenBSD makinemizdeki iki ethernet karti trunk ile tek bir ethernet karti gibi davranabiliyor ve ethernet kartlarindan birinde problem olsa bile diger ethernet karti uzerinden sistemin ag islevleri devam edebiliyor..

Bu ozelligi kullanabilmek icin oncelikle trunkN seklinde bir sahte arabirim olusturulmalidir. Bu arabirim ifconfig komutu ile asagidaki gibi olusturulabilir.

Trunk’a dahil etmek istedigimiz arabirimler fxp0 ve fxp1 olsun.

#ifconfig fxp0 up
#ifconfig fxp1 up
#ifconfig trunk0 trunkport fxp0 trunkport fxp1 172.16.10.72 netmask 255.255.0.0

Trunk’in sagladigi ozelliklerden birisi de trunk protokoludur. Protokol olarak roundrobin, failover, none kullanilabilir. Trunk protokolu trunk’in nasil calisacagini belirler. Roundrobin ile paketlerin Trunk’a uye arabirimler uzerinden rastgele(round robin algoritmasina gore) gitmesi saglanir. failover mode ise Trunk’a uye arabirimler arasinda master-slave iliski ne bagli olarak master arabirimde problem oldugunda trafigi slave arabirim uzerinden gonderir..

**Bu yazi blog.huzeyfe.net adresinden alinmistir.

This entry was posted in OpenBSD. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − three =