Ankara DDoS&BotNet Sorunu Etkinliği Değerlendirmesi

15 Şubat’da Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ olarak düzenlediğimiz “Ankara DDoS&BotNet Sorunu” etkinliğine dair kısa bir değerlendirme.

İstanbul’dan güneşli bir havada yola çıkıp Ankara’da karlı bir havaya merhaba diyerek güne başladım. Ankara’da kar demek sıkıntı demek olduğu için etkinliğin gününde kar yağması biraz canımı sıksa da bu düşünceyi kafamdan atarak otele doğru yola çıktım. Otelde hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyordu, sponsorumuz Barikat en ufak detayı bile unutmayacak şekilde hazırlıkları tamamlamaya çalışıyordu.

Derken etkinlik saati geldi, salonda beklentimizin üzerinde bir kalabalıkla (~300 kişi) açılış konuşmasını yaparak sunumlara geçtik. Ankara’da dünyada ilk defa denenen bu kadar spesifik bir etkinliğe bu oranda katılım benim için de sürpriz oldu. Sunumlar ve aralardaki konuşmalar katılımcıların yoğun ilgisi ve samimi ortam sayesinde o kadar hızlı geçti ki kendimi birden kapanış konuşmasını yaparken buldum. Ankara’da saat 5’in özel anlamı olduğu için ben de son sunumu fazla geciktirmemek için HTTP GET flood saldırısı demosunu yapamadım.

Genel olarak katılımcılar fazlasıyla memnun kaldı, her zamanki gibi zamanın biraz daha uzun olması konuların daha anlaşılır olmasına yardımcı olacaktı fakat zaman hep kısıtlıdır, mesele kısıtlı zamanda birşeyler anlatabilmektir.

Etkinlik sunumlarını şimdilik siteye koymayacağız, sadece katılımcılara e-posta ile gönderilecek. Bunun nedeni aynı etkinliğin İstanbul’da da gerçekleştirilecek olması ve etkinlikte kullandığım sunumların bir benzerini de İstanbul’da kullanma düşüncem. Şimdiden sunumları koyup heyecanı azaltmamak lazım. Kuru kuru sunumlar hiçbir zaman konuşmacının ne anlattığını yansıtmaz, sadece o konuda fikir verir.

Etkinlik kayıt esnasında yaptığımız DDoS Saldırısı Aldınız mı anketi sonucu:

Her etkinlik sonrası yaptığımız katılımcı değerlendirme anketi sonuçlarında gelen yorum ve önerilerden bazıları:

  • “Tamamiyle çok faydalı ve kaliteli bir etkinlik oldu. Uygulamalı olanlar daha çok ilgi çekiciydi!  İlk seansta klimalar sıcak hava üfleyinde konu ne kadar ilgi çekici olsa da uyku bastırdı fakat daha sonraları soğuk hava verilince ceket ve montlarımızı giymek zorunda kaldık. Tam ortası olmadı ama etkinlik çok kaliteli bilgilendirmelerde bulundu.
  • “Teknik bilgi veren ve uygulamalarıyla bunu gösteren biri olması açıkçası beni çok sevindirdi. Erken kaçmayı planladığım seminerin ilk ve sunumlarını yapan huzeyfe beye çok teşekkür ederim. ilk defa bir seminer bu kadar işe yaradı.
  • “Uzun süredir katıldığım en verimli etkinlik. Teşekkür ederim
“- Süresi çok kısa geldi bana. Bu kadar dolu bir program için 3,5 saat az oldu bence.
– Bu konularda haftalık ya da periyodu her ne ise bir TV programı yapmanızı öneriyorum.
– Etkinlik salonu güzeldi ama çay kahve salonu küçük geldi.
– Teşekkür ederiz.
  • “Çalıştay çok kısa sürdü çok hızlı geçildi, daha fazla vakit ayırılabilse daha iyi olurdu.
  • Teşekkürler, sadece basit bir teşekkür olarak algılamayınız liütfen . . .”
  • “Her hangi bir ürüne/ürün reklamına odaklı olmadan, teknik bilgi paylaşımını amacıyla düzenlenen bu etkinliğin benzerlerinin devamı oldukça faydalı olacaktır.
  • “Kanımca yapılan çalışmalar güzel ancak uygulamalar daha çok bilgi güvenliği alanında faaliyet gösteren kişi veya kişilere yönelik olduğu ortadadır. Ancak kanımca yapılan uygulamaların sonucunda ortaya çıkan hukuksal sorunların değerlendirilmesi, çözüm önerileri mağdurların ne yapmaları gerektiği, suç ile mücadele kapsamında nasıl engellenebileceği veya suçluların nasıl daha etkin bir şekilde cezalandırılabileceği konusunda çalıştay ve etkinliklere eklenmesinde fayda buluyorum.

Şimdi İstanbul’da Mart sonu aynı etkinliği gerçekleştireceğiz, sonra eğer güç bulabilirsek bu etkinliği uluslarası bir etkinlik haline getirip Dubai veya İstanbul’da yapacağız.

Etkinlik ortamından birkaç resim. Diğer resimlere http://www.flickr.com/photos/[email protected]/?saved=1 adresinden erişebilirsiniz.

This entry was posted in Misc and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ankara DDoS&BotNet Sorunu Etkinliği Değerlendirmesi

  1. Ömer says:

    Etkinlik çok güzeldi ağzınıza sağlık. Etkinlik notları mail atılacaktı ne zaman gönderilir hocam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + fourteen =