Bilisimcilerin zaman sıkıntısı

lg_fix_your_computer.jpg Biz bilisimcilerin cevresinden aldigi sikayetlerin basinda suphesiz bilgisayarin basinda fazla zaman gecirmek geliyordur. Evde esin/annenin “hadi corba soguyor gelmiyor musun?” cagrisi genelde kulaktaki ince, detayli Ses engelleme Sistemleri(SES) tarafindan ozellikle algilanmiyor.

Kimilerine gore bu 16-20 yas arasi cocuklarin bilgisayar bagimliligi ile es manaya geliyor. Yani bilgisayar basinda oyun oynanir , chat(?) yapilir ve site haklanir(Bu yas grubunda olup da Istisna olacak arkadaslari tenzih ederim). Kimilerine gore de evde yapilan Fazlamesai..

Yine benzer sekilde isten eve gelindiginde bilgisayarin yuzune bakmayan buyuk bir calisan kitlesi oldugunu da biliyorum. Bu arkadaslarda genelde bizim eve gidip tekrar nasil bilgisayar ile ugrasabildigimizi, ona tahammul edebildigimizi sorguluyorlar. Genelde cevabim: TV izleme, haber dinleme/izleme/okuma aliskanligim olmadigi icin bol bol zamanim oluyor ve karsi bir soru ile gercekten merak ettigim bir konuyu soruyorum :”siz o TV’nin karsisinda nasil dayaniyorsunuz?”

Zamanimi disarda gezme icin degerlendirmedigim surelerin cogunda da ya yeni cikmis bir kitaba gozatiyorum ya da bilgisayarin basinda zaman geciriyorum. Ama bu bildigimiz zaman gecirmelerden degil.

Kendi isimle , ilgi alanimla ilgili bir konuda arastirma yapmak, yeni birseyler ogrenmek -evet hergun cok ufak da olsa yeni birsey ogrenmeye ozen gosteriyorum. Bu UNIX find komutunun bir parametresi ya da bildigim bir protokolun dip detayi olabiliyor)- ve ogrendiklerimi yazarak kayda gecirmek … Bir de arasira bilisim dunyasinda dunyada neler konusuluyor bunlara bakmak.

Yaptiginiz isten zevk aliyor, umdugunuz maddi ve manevi karsiligi aliyorsaniz o is uzerinde gecirdiginiz zaman size sıkıcı gelmeyecektir.
Uzerinde ugrastiginiz seyden memnunsaniz yaptiginiz is, isten ote bir hobi oluyor.

Nasil ki film izlemek, uyumak ve konusarak ulkeyi kurtarmak (sabit evde yapilan isler) cogumuzun hobisi ise bizlere de bilisimle ilgili birseyler ogrenmesi ayni zevki veriyor kimileri anlayamasa da…

Tam da bu yaziya has bir calisma masasi & yatak tasarimi:)
noname.gif

Sosyal hayata dair ciddi adimlari atmak uzere oldugum bugunlerde ev mobilyasi vs icin arkadastan (Fatih) gelen cazip bir teklif.. “Bir de bu mobilyaya gozat”. Ev ahalisine bunu gosterince resmi bilgisayardan silmem tavsiye olunur diye dusunuyorum. O yuzden burada saklanmasinda fayda var.

Sonuc: Zaman planlamasi ve is taksimi yapildiktan sonra herseye yetisilebilir. Ama uzerimize vazife olmayan isleri de yapmaya kalktigimizda, herseyi kendi basimiza yapmaya calistigimizda malesef ne 24 saatlik gun ne de 7 gunluk haftalik dilimler yetmez.

This entry was posted in Hayat, Misc. Bookmark the permalink.

7 Responses to Bilisimcilerin zaman sıkıntısı

  1. hus says:

    Bu mobilyaları nerede bulabiliriz?

  2. Erkan Tugral says:

    Konuyu gerçekten çok iyi özetlemişsiniz.Benzer durumlarla karşılaşan birisi olarak aynen katılıyorum yazdıklarınıza. Ayrıca bu mobilya tasarımı gerçekten çok hoş, nereden bulabiliriz acaba böyle bir şeyi 🙂

  3. Serdar says:

    “Sosyal hayata dair ciddi adimlari atmak uzere oldugum bugunlerde” sözünüze binaen şimdiden “Mutluluklar dilerim.”

    Merakımdan soruyorum; “Öğrendiklerimi not alırım.” demişsiniz. Notlarınızı bilgisayar ortamında mı tutuyorsunuz yoksa siz de kağıt kalemden vazgeçeneyenlerden misiniz?

  4. Bilişimcilerden daha çok, yoğun iş temposunda çalışan birçok kimsenin zaman sorunu var.

    Açıkçası zaten işte çok çalışıyoruz, insan eve gidince biraz daha uzak kalmak istiyor bilgisayardan. Ama yapabiliyor muyuz, hayır 🙂

    “Geek” mi dersiniz, yoksa iş veya okula duyulan sorumluluk mu, (mutlaka net’e bağlı) bilgisayar artık bir parçamız haline gelmiş.

    Ben yine de, uzak durmaya ve sosyal hayata daha çok zaman ayırmaya çalışıyorum. İşin ve bilgisayarın bir araç olduğunu unutmamamız gerektiğini düşünüyorum.

  5. Huzeyfe ONAL says:

    Notlarimi bilgisayar ortamina almaya basladim ama bu bilgisayardan okudugum kitap/belgeler icin gecerli.

    Hard copy kitaplar icin hala mavi kapli defterim var notlarim icin.

    Mobilya tasarimi IKEA Almanya’dan alintiymis. TR de var mi bilemiyorum. Varsa da sagliginiz icin almayin.:)

  6. Konuya bir boyut daha getirmek istiyorum. Soyle ki, Android telefonunuz veya iPhone unuz varsa artik bilgisayarinizin yerini telefonunuzun alacagini dusunuyorum. (en azindan bir noktaya kadar) Akilli telefon aldigimdan beridir, teknoloji takibim ve isimle ilgili makale okuma oranim cok fazla artti. (ReadItLater veya Instapaper gibi programlar da cok faydali oluyor)

    Bu yuzden hanimdan “kararini ver ya telefon ya ben” tipi cumleler duymaya hazirlanmaliyiz 🙂

    Mobil dunya geyigi yapmak istemezdim ama icine dusunce gercei anladim 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + nineteen =