Kitap Okumalari – Internet Forensics

if.jpg Bilisim dunyasinin parlayan/parlayacak olan sektorlerinden en gozdesi suphesiz Forensic Analiz konusu.

Uzun yıllardır bilisim konusu Forensic analiz’e bu kadar dahil edilmemisti. Son yıllarda özellikle büyük suç örgütlerinin internet üzerinden haberleşmesi, iş ortamlarında bilgisayar sistemlerinin yoğun kullanılmasına bağlı oluşan tehditler bu sektörü kuvvetlendiren başlıca etkenlerden.

Sadece son birkac yili goz onune aldigimizda konu ile ilgili 10’dan fazla kaliteli kitap yayınlanmasi  da konunun onemine isaret ediyor.

Forensic analiz denilince genelde akla veri kurtarma , iz surme , log analizi ve korelasyon gibi konular gelmekte.

Aslında isin icine girince hepsi birbirini tamamlayan bir bütün oldugu anlasiliyor.

Benim bilisim dunyasinda ogrendigim temel uc kuraldan biri olan “herseyi logla gereksiz bile olsa” kanunu Forensic konusunda oldukca fazla ise yariyor. Hic ummadigim , hatta onemsemedigim Windows’un guvenlik duvarinin loglarinin acik olmasi bile bazen size son vurusu yapmanizda yardimci olabiliyor.

“Internet forensics “ kitabi da Forensic analiz konusunun daha cok Internet ile iliskili olan kısımlarını ele alan bir kitap. Internet uzerinde yogun kullanılan servislerin(Mail, web) nasil kotuye kullanilabilecegi ve kotuye kullananlarin nasil takip edilecegi konularini “eglenceli olmayan” bir bicimce anlatmaya calismis yazar.

Kimler icin?

Forensic analiz konularina ilgi duyan, bu konuda ugras gosteren sektor calisanlarina hitap ediyor. Forensic analiz konularinda birkac yillik birikiminiz varsa kitabi okumaniz zaman kaybi olacaktir.

FA’in genel bilinen konulari detayli bir sekilde ele alinmis, dikkatli bir okuyucu satir aralarindan ek bilgiler cikarabilir.

Zaman zaman gereksiz detaylarla kitabin amaci disina cikilmis. Uzun uzun ekran ciktilari kitabin sayfa sayisi arttirilmis izlenimi veriyor. Derli toplu bilgiler yerine farkli konularda daginik bilgiler sunması kitabin benim icin kalitesini dusuren bir baska etken.

Kisaca bu alanda calismiyorsaniz, isiniz bu degilse okumaya gerek yok. Internetten edinebileceginiz cesitli forensic dokumanlari bu kitaptaki bilgileri yeter derecede saglayacaktir.

Kitaba ait bilgiler:

Author : Robert Jones
Paperback: 238 pages
Publisher: O’Reilly Media, Inc. (October 7, 2005)
Language: English
ISBN-10: 059610006X
ISBN-13: 978-0596100063

This entry was posted in Reading Room. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × one =