NetSec 1 yasini doldurdu!

Ag guvenligi haberlesme listesi Netsec 1 yasini doldurdu. Aslinda 1 yil 1 ay yasina basti demek daha dogru olur… Gecen sene Mayis ayinda Linux senlikleri sonrasi Turkiye IT dunyasi icin boyle bir ihtiyacin oldugunu dusunerek listenin ilk temellerini atmistim. Onceleri deneme amacli olarak kendi domainimde bulundurur sonrasinda ya kendine ayri bir domaine gecer ya da yahoo, google vs gibi yerlere geciririz diye dusunmustuk. Yahoo’ya gecme dusuncemiz benim hazir cozumlerde istedigim bazi ozellikleri bulamamam ile gerceklesmedi ve simdiye kadar huzeyfe.net domaini altinda idare ettik.


Her baslangic gibi Netsec’de oldukca sancili baslangic yasadi, liste kararini danistigim arkadaslarin bazilari fikrimi destekleyerek destek oldu kimileri de hayata sadece kendi gozluklerinden baktiklari icin neden boyle birseye ihtiyac duydugumu, zaten ver olan Linux, enderunix, bilgiguvenligi vs gibi listelere ek bir liste yapmak istedigimi acimasiz bir sekilde sorguladi. Dilimin dondugu kadari ile anlatmaya calistim ama insan gormek istedigini goruyor ve bunda da ozgurdur.NetSec kurulurken tek amaci konuya odaklanmis, urun bagimsiz teknik konularin konusuldugu, gerektiginde urunlerin, firmalarin da tanitilabilecegi bir bilgi ortami olusturmakti. Baska gruplar altina almamamin sebebi de bu ozelligini kaybetmemesini saglamakti. Bu yuzden listeye ara ara sadece Linux/BSD/Windows ile ilgili soru soran arkadaslari ozelden devamli uyariyorum. Listeyi her konunun konusuldugu bir copluk haline getirmek istemiyorum. Ayni zamanda uzaktan bile ilgisi olsa bu sistemlerin tarafsizca konusulmasi taraftariyim.

Genelde cevremdeki arkadaslarin Linux dunyasindan olmasi listeyi biraz Linux/acik kod yanlisi gibi gostersede bu aslinda bir gercegi de yansitiyor. Ag Guvenligi ya da guvenlikle ilgili bir konuda calisiyorsaniz – buraya dikkat, isiniz sadece urun(CheckPoint, netscreen, Cisco, ISS, McAfee vs ) yonetmek degilse- bir sekilde eliniz Linux ve turevlerine bulasmak zorunda… Bunun kacari yok. Gercekten teknik olarak yeterli bir ag /guvenlik yoneticisi olmak istiyorsaniz Linux ve uzerindeki uygulamalarla barisik olmalisiniz.

1 sene bir ay sonra geldigimiz noktaya baktigimda Liste fikrinin Turkiye bilisim dunyasi icin azimsanmayacak derecede basarili oldugunu soyleyebilirim. Bu sure zarfinda 300’den fazla arkadas listeye uye oldu, cikti(bazilarini ben garip isimler kullandiklari icin bilgilendirerek cikardim). Binlerce mesaj gonderildi ,bilisim piyasasinda Guvenlik birimlerine alinacak elemanlar ve guvenlik amacli alimi yapilacak urunler icin birer referans kaynagi oldu. Cesitli urunleri tartistik, elestirdik. Guvenlik acikliklarini paylastik, teknik olarak irdeledik ve herbirimizin uzman oldugu konulardan digerlerinin faydalanmasi saglanmis oldu.

Bugune tekrar donecek olursak listedeki net uye sayisi 250 civari ve her gecen gun artiyor, herhangi bir haber sitesinde duyurmamis olmamiza ragmen(benim mail imzalarim haric:)) tum listelerdeki gizli uyeler(sadece okumakla yetinen cogunluk:) Netsec icin de gecerli ama burada Turkiye’deki liste kulturunun de etkili oldugunu dusunuyorum. Insanlar listeye soru sormaktan cekiniorlar, kimileri daha once yasadigi aci tecrubelerden kimileri de gercekten cekindigi icin.

Bundan sonraki surecte NetSec’i lifeoverip.net domainine kaydirmayi(uyelerin herhangi bir islem yapmasina gerek kalmayacak sekilde) ve biraz daha aktif hale getirmeyi planliyorum… Bunun icin ara ara “10 puanlik altin soru” diye tanimladigim ve network guvenligi konusunda beyin firtinasi yaptiracak cesitli sorular ve eger destegini alabilirsem, Turkiye’deki Guvenlik firmalarinin sponsorlugunda aylik/donemlik toplantilar ve daha otesinde Turkiye’de herkesin ucretsiz katilabilecegi, taninmis guvenlik uzmanlarinin davet edildigi ve ileri duzey teknik konularin konusulacagi yillik Guvenlik Etkinliklerini baslatmayi dusunuyorum. Tabi simdilik bunlar birer dusunce. Zaman , destek, elbirligi dusuncelerin hayata gecmesini hizlandiracaktir.

Sonuc olarak listeye uye olup mesaj gonderen/okuyan , arada bir gonderdigim ozel mesajlarda alinganlik yapmayan tum arkadaslara tesekkur ederim. Listeyi kuran benim ama olusturan “biz”ler oldugu icin liste hepimizin, degerli fikirlerinizi, elestirilerinizi lutfen paylasmaktan cekinmeyin.

Huzeyfe ONAL <14 Haziran ’07>

This entry was posted in Activity, Hayat. Bookmark the permalink.

1 Response to NetSec 1 yasini doldurdu!

  1. [email protected] amacına uygun işleyen sayılı listelerden biridir.

    Böyle bir ortamı ağ güvenliği ile ilgilenen ve ya ilgi duyanlara sunduğu için Huzeyfe`ye ayrıca teşekkür ederim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 7 =