Takip edilesi e-posta listeleri(güvenlik amaçlı)

postaci

Ara ara “hangi güvenlik listelerine üyesiniz?”“bilgi güvenliği konusunda hangi listeleri takip edelim?” sorularına muhatap kalıyorum. Bu tip sorulara teker teker  özelden cevap vermek yerine kısa bir yazı hazırlayıp burayı referans vermenin daha uygun olacağını düşündüm. Öncelikle e-posta listelerinin faydalarına kısaca değineyim sonra hem ingilizce hem de Türkçe içerikte çalışan e-posta listelerinin adreslerini bildiğim kadarıyla yazacağım.

 

E-posta liste kavramı internetin yaygınlaşmaya başladığı ilk zamanlardan itibaren seviyeli bilgi paylaşımının yuvaları olmuştur. Forum sitelerinin aksine e-posta listeleri daha ciddi, kişilerin kendi isim ve maillerini kullandıkları ortamlar olmuştur. 

E-posta listelerinin iki tür takipcisi vardır;  1)konunun uzmanları, 2) konu hakkında birşey öğrenmek isteyen meraklılar. Meraklı kısım genelde listenin büyük bir kısmını oluşturur ve paylaşmaktan ziyade alıcı pozisyonundadır.  Konunun uzmanları kısmı ise üye sayısının 1/10 kadarını oluşturan kesimdir.

E-posta listeleri, arşivleriyle birlikte birinci elden en sağlam bilgi kaynaklarıdır. Doğrudan ilgili olmadığınız ama merak ettğiniz konularda bile hiç uğraşmadan yüzeysel bilgi sahibi olmanızı sağlar.

Yazışma dili İngilizce olan güvenlik listeleri

Yazışma dili Ingilizce olan güvenlik listelerinin çoğuna buradan ulaşılabilir. seclist.org’daki çoğu güvenlik listesini aktif olarak takip ediyorum. Buradaki listelere üye olacak arkadaşların dikkat etmesi gereken husus  listelerin yoğunluğudur.  Öyle zamanlar oluyor ki  günde 200’den fazla mail geliyor. Bunların hepsini okumaya çalışmak zaman kaybı olacağı için maillerin  konu kısımlarına bakarak eleme yöntemini kullanmak zamanı değerlendirme açısından faydalı olacaktır.

Yabancı listelerin sayısı fazla olmasına rağmen yazışma dili Türkçe olan güvenlik(guvenlikle ilgili) e-posta listelerinin sayısı çok az( ya da ben çok azından haberdarım). Hem  bu konuda ben neleri takip ediyorum hem de bilmediğim başka listelerin varlığından haberdar olmak için Türkçe güvenlik listelerini sıralamaya çalıştım. Burada yazmayan ama aktif (son bir ayda en az bir adet mail gönderilmiş) olarak kullanılan başka listeler varsa yorumlarınızla zenginleştirebilirsiniz.

Güvenlik dünyasını ana dilinde takip etmek isteyenler için

Netsec

Çıkış amacı ağ güvenliği üzerine “teknik”  konuların tartışıldığı, paylaşıldığı bir ortam olmak olan Netsec açılışının üzerinden geçen 3.5 yılda sadece ağ güvenliği değil bilgi güvenliğinin her alanıyla ilgili teknik konuların tartışıldığı bir liste haline gelmiştir. 600’a yakın üyesiyle Türkiye’nin en çok katılımcıya sahip güvenlik içerikli e-posta listesidir. 

EnderUNIX Güvenlik – Aktif değil

Linux Güvenlik

Linux/UNIX sistemlerin güvenliğinin tartışıldığı herkese açık bir e-posta listesi.

BilgiGüvenliği

Turkiye’deki bilgi guvenligi konularinda calisan uzmanlarin ve danismanlarin soru ve sorunlarini paylastiklari tartisma ve paylasim listesi.   BSI’in Bilgi Guvenligi Yonetimi Sistemi standardi ISO 27001 (BS 7799 / ISO 17799) egitimi katilimcilari cekirdek alinarak olusturulmustur.  Liste sadece kendi konu basligi ile ilgili tartismalara yonelik bir listedir.

WebGuvenligi(Owasp-tr)

OWASP Türkiye topluluğunun e-posta listesi. Web uygulama güvenliği konularına meraklıysanız ilginizi çekecek bir e-posta listesi.

This entry was posted in Activity, Misc and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Takip edilesi e-posta listeleri(güvenlik amaçlı)

  1. Pingback: Netsec Güvenlik Bülteni XI « Elektronik Yayın Arşivi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × two =