İşportaya düşen konu: Ortam dinlemesi

zpyfon

Evet yanlış okumadınız! Ortam dinleme cihazları işportaya kadar düşmüş.  Sebebi nedir bilmiyorum ama bizdeki bu dinleme merakının sonu pek hayırlı olmayacak diye düşünüyorum. Çocuk babasını, babası annesini, annesi arkadaşlarını dinlemek için cihaz alıyor:) (işportacı etrafındaki profil)

 

 

GSM şirketinde çalıştığımız için en fazla karşı karşıya kaldığımız sorulardan biri “bizi de dinliyor musunuz?” oluyor. Bu tip soruları  önce ortam dinlemesinin ne olduğunu sonra GSM firmalarının nasıl ve neden(Resmi yazı, vs) dinlediğini kısaca  anlatıp geçiştiriyorum.

Bu sefer farklı bir iş için birilerine yardımcı olmam gerekti(Millet paranoya olmuş odasının, arabasının dinlendiğini düşünüyor).  Adı sanı bilinen bir iş amcamızın ortaklarından ayrılma sürecinde kendisini dinlettirdiklerini düşündüğü için ofisini ziyaret ediyoruz.  Ofis içerisindeki parçaları sayınca ilk cümlem şu oluyor: burada 100’den fazla dinleme cihazı olabilir. Zira odada ben hariç her şey var. 

Elimizde böcek bulucu cihaz olmadığı için mecbur ilkel yöntemlerle potansiyel suçlu olan hediyelikleri karıştırmaya başlıyoruz, ben karıştırdıkca etrafımdakilerin bakışları daha da meraklı hale geliyor. Ben de kendimi bilgisayar mühendisi değil bir an böcek bulma uzmanı olarak görmeye başlayıp bunda yok bunda da bunda da diye sayıyorum.

Bir yandan da böceklerin nasıl çalıştığından, nelerin içinde gelebileceğinden bahsediyorum hayran hayran dinliyorlar. Baktım onlar dinliyor ben de birşey bulamıyorum başladım bilişim güvenliğinden konular anlatmaya(aman e-postalarınızı şöyle kullanın, böyle kullanın, bilgisayarınızda şu antivirüs olsun, arada bana getirin kontrol edeyim:)…

Birkaç saatin sonunda elde var sıfır böcekle işi bitiriyoruz. 

Tabi kimse tatmin olmadı… Hemen lafı soğutmadan bu işi böcek bulucu alarak daha teknik ve sağlıklı halledebileceğimizi anlatıp ortamdan sıvışıyorum. Sonra Türkiye’deki böcek bulucu satan firmaları araştırmaya başlıyorum ve hikayemiz farklı bir hal alıyor. Hikayenin buradan sonrası mahrem:)

Araştırmalarım esnasında beni bile hayrete düşürecek, filmlerde bile göremeyeceğimiz dinleme yöntemleriyle karşılaştım. İşin garibi bu cihazların artık Türkçe kullanım kılavuzuyla birlikte rahat bir şekilde satılıyor, fiyatları da en fazla 1000 TL…

Her şeyi yasaklayan devletimiz önce bu cihazlara bir kontrol koymalı diye düşünüyorum.

This entry was posted in GSM and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to İşportaya düşen konu: Ortam dinlemesi

  1. Caner says:

    Doğrusu devletin bu cihazlara bir kontrol getirebileceğini sanmıyorum. A-Z’ ye elektrik akımı ile çalışan ne varsa içinde dinleme devresi olabilir. Bu zamanda paranoyak olmak gayet normal. Hele bir de gizli kapaklı işlerin içindeyseniz.

  2. isim says:

    benim bildigim butun telefon konusmalari birkac yil kayitli kaliyor zaten. Gerektiginde(?) bu kayitlar acilabiliyor. Tabi butun bu konusmalar nasil/nerede kaydediliyor, benim hayal gucum yetmiyor.

  3. Huzeyfe ONAL says:

    >>benim bildigim butun telefon konusmalari birkac yil kayitli kaliyor zaten
    Böyle birsey teknik olarak mümkün değil, mümkün olsa da GSM sirketleri kazandiginin iki katı kadar yatırım yapması gerekir.

  4. Caner says:

    Bırakın ses kayıtlarını ki mümkün değil, görüşme kayıtlarının tutulması bile eminim oldukça masraflıdır. Ayrıca dinlemelerin hangi esasa göre yapılacağı CMK 135,137′ te açık ve gayet net belirtilmiş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − one =