MAC Adresinden Takip

thief.gif

Bir zamanlar Emniyet’e dayandirilan bir aciklama ile Internet uzerinden laptoplarin MAC adresi ile takip edilmesi konusu vardi.

Hatta yakin bir arkadasimin yakininin laptopi calindiginda MAC adresi istenip bu sekilde bulunabilecegine dair soz bile verilmisti. Konu nerden cikti, kim duyurdu net bilgim yok ama Network’un N’sinden anlayan birinin bu sekilde bir duyuru yapmayacagi acik. Neden mi? MAC adresi dedigimiz tanim sadece yerel aglar icin gecerlidir ve cok rahat degistirilebilir vs.

Fakat burada atladigimiz bir nokta var: o da KAblosuz aglar. Amerika seyahatim sirasinda havaalanlarinda transit ucuslari beklerken bos durmayayim wireless sistemlerini kontrol edeyim dedim. Hemen hemen cogunda Turkiye’deki Winet benzeri ticari hotspotler calisiyordu.

Bunlardan birinin sadece deneme amacli olarak kullanip bir mail attim ve sonra soyle bir senaryo dusundum: Bu sistemleri izinsiz kullanan “dikkatsiz/bilgisiz” birini evine kadar takip etmek cok kolay.

Once wireless sistemde toplanan MAC adreslerinden o anki giris yapan sistemin MAC adresi alinir.
Sonra hangi ureticiye ait bir MAC adresi oldugu belirlenir ve sansli ise Laptop ureticisi belirlenir.
Laptop ureticisi belirlendikten sonra veritabaninda o MAC adresli sistemin kim tarafindan satin alindigi ogrenilerek kapisina dayanilir, oradan da kime satildigi vs seklinde ana kaynaga kadar ulasilabilir.

kendi bilgisayarimdan yola cikarsam MAC adresini degistirmeden baglandigim bir Wireless sistemden 3-4 adimda bana ulasilabilir. Zira Laptopim bir firma uzerine kayitli ve bu firmada da MAC adresine gore arama yapilabiliyor.

Halka acik kablosuz aglarda daha dikkatli olmak lazim…

This entry was posted in Network Security. Bookmark the permalink.

1 Response to MAC Adresinden Takip

  1. Fatih Ferah says:

    Windows’ta Ms-Dos Command Prompt aracılığı ile;
    MacShift kullanılarak kolayca değiştirilebilir.

    For Example:

    Macshift komutu :

    macshift -i parametresi , (Adapter’in adı) ve ardından istediğimiz macadress

    Uygulanış Örneği:

    c:\macshift -i Wireless 00F00A00D00F örneği gibi. ..

    Download: http://devices.natetrue.com/macshift/macshift.zip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + six =