Acikkod Projeler ve degisen lisanslar

Snort, Nessus gibi OpenSource dunyasinin iftihari olan bazi projelerde yasanan Lisans sıkıntısı Nessus’un yeni versiyonu ile birlikte rahatsiz edici vaziyete geldi. Renaud Deraison’in Nessus-announce listesine attigi maile gore Nessus 3(Nessus’un yeni versiyonu) artik GPL olmayacak. Simdide Nessus sitesindeki “OpenSource Vulnerability Scanner” Slogan “The Network Vulnerability Scanner” ile yerdegistirmis bile.

Nessus 3 yine free(beles anlaminda burada) olacak ve tum platformlar desteklenecek, ama kodda degisiklik yapilmasina izin vermedigi icin Nessus’u kullanan bircok OpenSource uygulama yeni Nessus’u kullanamaycak. Bunun yerine Nessus 2 kullanabilecekler , zira Nessus 2 GPL olarak devam edecek.

Nessus’da yapilan Lisans degisikligi sonrasinda Nmap’in gelistiricisi Fyodor nmap-dev listesine attigi mesaj ile Opensource yazilimlara nasil katkida bulunulabilecegini kisaca ozetlemis. Bu tip lisans degisiklikleri nin yararli taraflarida var. Zamaninda FreeBSD IPF’in lisansinda yapilan degisiklik sonrasinda OpenBSD projesi bunyesinden PF gibi yazilim harikasi bir urun ortaya cikmisti..Zaman ne gosterir bilinmez..

This entry was posted in Misc. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × four =