Şirketlerin gözdesi beyaz hackerlar!

Referans Gazetesi bilgi güvenliği ve ethical hacker alanında Türkiye’nin durumunu gösteren bir haber yayınladı. Haber öncesinde ilgili gazeteci beni de arayarak konu hakkında fikirlerimi sordu ben de dilimin dondugu kadarıyla anlatmaya çalıştım.

Her ne kadar anlatmak istediğimi tam göremesem de haber Türk medyası için bu konudaki en doğru bilgileri içerecek türden. Malum konu başlığı hacker vs olunca genelde medyamız uçan kaçan haberler yapmaktan zevk alır, hackerleri tek eliyle dünyayı çevirecek maharette gösterir.

Ben fikirlerimi sunarken amacim bu işin illegal tarafında olan başarılı arkadaşları kazanmak için bir haber yapılmasıydı. Yani hackerlar uçar kaçar herşeyi yapar yerine bu işi legal yoldan yaparsanız hem maddi hem de manevi olarak rahat edersiniz düşüncesini seslendirmekti ki haberin geneline bakıldığında bu düşünce anlaşılabiliyor.

Haberin aşağıdaki kismi benim düşüncelerimden kesitler içeriyor.

15 bin illegal hacker var
Türkiye’nin en genç beyaz hacker eğitmenlerinden 27 yaşındaki Huzeyfe Onal, bugüne kadar 200’den fazla şirkete güvenlik hizmeti vermiş. 2003’ten beri Ford Otosan, Avea, Vodafone ve Turkcell’de bilgi güvenliği alanında çalışan Onal, Türkiye’de hacker’lık eğitimi verebilecek 30 civarında eğitmenin bulunduğunu söylüyor.

Onal, “Eskiden büyük şirketler güvenlik denetimlerini yurtdışına yaptırırlardı. Yurtdışından bir uzmanın bir günlüğü 2 bin dolar. Şimdi Türk eğitmenler 1 haftalık denetimleri 2 bin dolara yapıyor.
Bilgi güvenliği ihtiyacı arttıkça uzman da gerekiyor. Şirketlerin bilgi güvenliği departmanında çalışan ortalama bir etik hackerın maaşı ortalama 6-7 bin liradan başlıyor” diyor. 5 yıl önce Türkiye’nin en büyük şirketlerinin bile bünyelerinde 1 veya 2 internet güvenliği çalışanı istihdam ettiğini belirten Onal, “Bu gün o şirketlerin 15-20 kişilik bilgi güvenliği departmanları bulunuyor” diye konuşuyor.

Türkiye’de onlarca hacker grubu var. Çoğu genç olan bu hacker’lar şirket sitelerine saldırmaktan öte siyasi veya “keyfi” saldırılar yapıyor. Huzeyfe Onal, bu forumlara üye olan hacker veya aday hacker sayısının 15 bine yakın olduğunu söylüyor.
İllegal hacker’larda büyük potansiyel bulunduğunu belirten Onal, “İllegaller değerlendirilebilse Türkiye internet güvenliğinde bir adım daha güçlenir. İllegalde deneyim kazanıp şirketlerde çalışmak isteyen hacker’lar da oluyor. Ama güvenlikçi adam güvenilir olmalı. ‘Bu adam daha önce yapmış, benim şirketime de yapabilir’ diyerek bu hackerlar işe alınmıyor.
Biz de işi daha ‘beyaz’ alana çekmek için zararsız hack’leme yarışmaları, kongreleri yapıyoruz” diyor.

Haberin tamamını  buradan okuyabilirsiniz.

This entry was posted in Hayat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 5 =