Huzeyfe Önal ile Linux Üzerine Bir Röportaj

Soru 2: Kaç yıldır GNU/Linux dağıtımlarını kullanıyorsunuz?
Cevap: Yaklaşık 13 yıldır farklı Linux fağıtımlarını kullanıyorum.
Soru 3: Bugüne kadar hangi GNU/Linux dağıtımlarını kullandınız?
Cevap: Mandrake, Red Hat, Slackware, Ubuntu +Kali olarak sayabilirim. Mandrake ilk deneyimimdi ve malesef başarılı olamamıştım, sonra Red hat (6.2 zoot idi sanırım) iyi bir başlangıç yapıp gençlğin heyecanı ile bir dönem Slackware kullandım sonrasında ise işimi daha kolay yapabileceğim bir dağıtım olan Ubuntu’ya geçtim.
Soru 4: En beğendiğiniz GNU/Linux dağıtımını nedeniyle birlikte söyleyebilir misiniz?
Cevap: Kurumsal tarafta Red Hat, bireysel tarafta Ubuntu . Benim Linux’u kullanma amacım daha çok işimle ilgili olduğu için az sorun çıkartan dağıtımları severim.
Soru 5: Sizce Linux, diğer işletim sistemleri ile kıyaslandığında güvenlik konusunda ne gibi bir konuma sahip?
Cevap: Eskiden bu soruya çok daha fazla madde ile cevap verebilirdim ama Linux kernelinin son yıllardaki durumu ve Linux üzerinde çalışan 3. parti yazılımlardaki güvenlik zafiyetlerini düşündüğümüzde Linux’un eskisi kadar güvenli bir işletim sistemi olmadığını düşünüyorum. Ama yine de kontrolü tamamen size vermesi, üzerinde bir güvenlik uzmanının ihtiyaç duyacağı temel savunma yazılımlarını barındırması ve binlerce farklı göz tarafından devamlı inceleniyor olması güvenliğine katkıda bulunan nedenlerden.
Soru 6: Sizce Linux kullanılmalı mı? Cevabınız evet ise neden?
Cevap: Bence evet. Çoğu ortamda söylerim bir iki günlüğüne MEB ya da YÖK’de sözümün dinleneceği bir göreve gelse  ve  bir değişiklik hakkım olsa okullarda ve üniversitelerde işletim sistemi olarak Linux’un zorunlu kılınmasını isterdim. Linux sadece teknik olarak farklı bir işletim sistemi kullanmayı öğretmez, hayat felsefesinin değişmesine de yol açar. İnsanın öz güveninin artmasını sağlar ve sorunlarla başa çıkabilmeyi öğretir. Kısacası IT sektörüne giren herkese önce Linux öğretip sonra diğer sistemlerin öğretilmesinin çok faydalı olacağını düşünüyorum.
Soru 7: Etik Hacker eğitimi verdiğinizi biliyoruz. Türkiye bu eğitimi almak isteyenlere ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz? Bu eğitimi almak isteyenler Linux konusunda bilgi sahibi olmalı mı? 
Cevap: Verdiğimiz güvenlik eğitimlerinde %90 oranında açık kaynak kodlu ve Linux tabanlı sistemler kullanıyoruz. Eğitime gelenlerin tamamına yakını da Linux konusunda malesef yeterli bilgi sahibi olmuyor. Bu da eğitimlerdeki uygulama aşamalarının verimimi düşürüyor. Bu sebeple ilk defa burada somut olarak adını zikredeceğim Linux AKADEMİ oluşumunu kurduk. Artık Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ gibi Linux ve açık kaynak kodlu sistemlerle ağ, sistem ve güvenlik ihtiyaçlarını giderecek çözümler ve unların eğitimlerini veren bir merkezimiz var.
Soru 8: Türkiye’de Linux’un daha çok kişi tarafından tanınması/bilinmesi ve kullanılması için neler yapılmalı? 
Cevap: Kamu kurumlarında Linux göç projeleri uygulanabilir, öğrencilere özellikle teşvik ve belirli noktalarda zorunluluk konulabilir.
Soru 9: Son zamanlarda Linux’un ismini daha çok duyar olduk. Ubuntu Touch, Steam’in Linux’e gelmesi ve SteamOS vs. Siz bu gelişmelerle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Bundan 15 yıl önce Linux yakında cebinize girecek deseler garibimize giderdi ama şimdi Android ile birlikte cebimize girmi sayılır dolayısıyla Linux’un sunduğu özgürlük ve esnek altyapıyı düşününce arabalarda, orda burda nerde görürsek şaşırmam ancak sevinirim:)
Soru 10: Bilgi Güvenliği Akademisi’nde çeşitli eğitimleriniz mevcut. Türkiye’deki Linux kullanıcıları sizin eğitimlerinize katılırsa onlara ne gibi faydaları olacak? Bu sektörde bir kariyer elde edebilirler mi? 
Cevap: Türkiye’deki Linux kullanıcıları için Linux AKADEMİ bünyesinde 10 farklı eğitimimiz var. Özellikle amacımız Linux’un aktif olarak kullanılmadığı kurumsal yapıları hedef alıp buralardaki açık kaynak yazılım ve Linux kullanımı arttırmak. Bu sayede sektöre ek iş imkanlarının çıkacağını düşünüyoruz.
Soru 11: Son sorumuzu da SistemLinux.Org hakkında soralım. Röportaj teklifi gelmeden önce SistemLinux’u duymuş muydunuz? Teklifi kabul etmenizdeki neden neydi? Ayrıca blogumuz ile ilgili olumlu veya olumsuz düşünceleriniz varsa duymak isteriz.
Cevap: İşim gereği arada bir konuyla ilgili portalleri takip ederim ama SistemLinux sitesi Linux ile ilgili daha önce pek de rastlamadığım çeşitlilikte konuları işliyor bu sebeple yazarlarını tebrik etmek lazım.
Huzeyfe ONAL
Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ
This entry was posted in Activity. Bookmark the permalink.