Çok Çalışıp Başarılı Ol(a)mamanın Sırları

Çok çalışmak başarılı olmak için yeterli değildir fakat kurumsal firmalarda genellikle iyi iş yapan değil de çok çalışıyor gözüken kişiler ön plana çıkar. Bunun çeşitli nedenleri olmakla birlikte en önemlisi bizim gibi kültürlerde başarının doğrudan çok çalışmayla doğru orantılı olarak algılanmasıdır.

İşlerini mesai saatleri içinde bitiren bir çalışan yerine günlerce mesaiye kalarak bir günlük işi dört beş günde yapıp bunu pazarlayabilen insanlar çok daha değerlidir. Kısa bir süre önce başarılı olarak gördüğüm yerli/yabancı büyüklerin hayatlarına kısa bir gözattım. Büyük çoğunluğunu söze hep çok çalışmayla başlıyor, planlı, programlı ve hedef odaklı çalışmayla devam ediyor…

Sonra çevreme baktım, çalıştığım şirketleri düşündüm, eğitimlerde, projelerde karşılaştığım arkadaşların durumlarını tarttım, çok çalışarak başarılı olanları gördüğüm kadar çok çalışıp da gerçek dünyada başarılı olamayan insanlar  olduğunu farkettim. (Çalışabilmek de bir başarıdır demeyelim:). Bunun nedenleri üzerine düşünmek için vakit bulamadım -çok çalışmaktan- ve etrafımı gözlemeye başladım  ve hardwork1

 

çok çalışıyor gözüküp de başarısız olmanın sırlarını tecrübe ettiğim kadarıyla yazmaya çalıştım. Varsa sizlerin de gözlemleri yorumlarınızla zenginleştirebilirsiniz.

 

  1. Kendinize çok güvenin
  2. Tüm işlerinizi güneşli yarınlara erteleyin
  3. İş yapmak yemek gibidir, aynı anda birden fazla çeşit yiyebilirim der gibi işe başlamadan önünüze çeşit çeşit işler yığın
  4. Bol bol kişisel gelişim kitapları okuyun
  5. Çalışırken mutlaka müzik dinleyin, televizyon açık olsun
  6. Çalışırken internet’i, google’u ve sosyal medya araçlarını kesinlikle açın, gerektiğinde kullanın
  7. Asıl önemli olan işlerinizi “daha geniş” zamanlarda yapmak üzere geciktirin
  8. Çalışmalarınızı geceleri yapın, çalışırken kahve, çay vs eksik olmasın masanızdan
  9. Kesinlikle plan yapmayın, plan özgüveni eksik insanların işidir(!). Aklınızda o an ne varsa onu yapın, hayattan zevk alın!
  10. Yaptığınız işleri notalmayın, boylece ortaya birşey çıkmasa da ne kadar çok çalıştığınız hep aklınıza gelsin.
  11. Bilmediğiniz, anlamadığınız işleri üstlenin, öğrenmek yerine ezbere yapın, sorun çıktığında çözmek yerine Google’dan anlık cevap/çozumlerle idare edin.

 

This entry was posted in Activity, Misc. Bookmark the permalink.

6 Responses to Çok Çalışıp Başarılı Ol(a)mamanın Sırları

  1. mesuutt says:

    4,7 ve 8. maddeki özellikler bende mevcut 🙂

    Elinize sağlık

  2. Karabulut says:

    Teşekkürler abi, düşünmemi ve kendi hayatım üzerine bazı çıkarımlar yapmamı sağladı. Benim gözlemlerimden çıkardığım bir madde ise :

    “İyilik meleğiymişcesine herkesin her işine koşmaya, yardım etmeye çalışın, herkese mutluluk vermek vazifenizmiş gibi davranın.”

  3. Ozan ASUTAY says:

    12. Hayat çok kötü gidiyor şimdi çok çalışsam bile hayatımda neyi değiştirebileceğim ki mantığıyla hareket edin, pardon hareketsiz kalın.
    13. Zenginlere bakıp iç geçirin ve sizde olmayan/ulaşamadığınız şeyler için kendinizi üzüp durun.
    14…
    Liste uzar. Ama gerçekten çok doğru tespitler yazıdakiler.
    Niye yalan söyliyim benim yaptıgım şeyler de var sizin listede, kendime gelmem konusunda faydanız oldu teşekkürler.

  4. Serdar says:

    Gözlerim dolu dolu oldu 🙂
    Bence en zor kısmı bu paradoksta uyanma sürecinde demoralize olmamak.

    Özellikle IT sektöründe bu durumu tetikleyen en büyük etken, asosyal it uzmanlarının ne yaptıklarını anlatamamaları.

  5. Huseyin says:

    Biz çok çalışan IT’cilerin en büyük eksiği reklam ve pazarlama. En büyük projeleri nice zorluklarla başarıp sırf pazarlamasını ve reklamını doğru yapamadığımızdan işin kıymeti hiç anlaşılamamaktadır. En başta arada bu maddeleri okuyup motive olup sonrasında birer pazarlama eğitimine katılmalıyız ve teknik düşüncenin yanında işlerin sosyal boyutlarını düşünmeliyiz.

    aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler

  6. kavin says:

    çok çalışıyormuş gibi gözükmeyip gerçekten çok çalışıyor ve başarılı olamıyorsan yaptığın işi sevmiyorsundur sadece. diğer türlü başarılı olmamak çok zor bence

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =