Internet kisitlamalari nasil asilir? Anti-sansur yazilimlari

Bazi sitelerin kanunlar tarafindan erisiminin engellenmesi ve yine sirketlerde kullanilan bazi icerik filtreleme yazilimlarinin gereksiz bir sekilde cesitli siteleri engellemesi biz internet kullanicilarini rahatsiz eder.

Internetin dogasinda bulunan ve teorik olarak engellenemeyecek tek seyin ozgurluk olduguna inananlardanım. Aynı zamanda ozgurlugun de bir siniri oldugunu kabul eder  fakat bu sınırı baskalarının benim adıma belirlemesi ve dayatmasından da rahatsız olurum.

Bu sebeple internet uzerinde yapilan engellemelere genelde guler gecerim. Zira her engelleme sonrasi kullanicilar baska bir yontem bularak yasagi delmeyi basarirlar. Security adminler -ya da bunlarin yerine kullandiklari urun firmalari- de bu acilan deligi kapatmak icin cabalar durur. Tipki virusun cikmasi ve ardindan antivirus urunlerinin guncellenmesi gibi…

Ben de zaman zaman hem calisma yapisini anlamak hem de guvenilir olmayan ortamlarda korunmak icin bu tip yazilimlari kullanirim. Gecen gun Erhan’in maili ile baska bir antisansur yazilimi olan Ultrasurf ile tanistim ve ilk dakikada hayran oldum:).

Kendisi benim icin yuzyilin antisansur yazilimi unvanini hakedecek kadar basarili cikti.

Neden? Cunku: kurulum gerektirmiyor, ayar gerektirmiyor,  piyasadaki cogu Firewall, IPS, Content Filtering cozumunu hicbir ek tecrube, caba gerektirmeden atlatabiliyor, baglanti hizini dusurmuyor(tor vs ile karsilastirildiginda) ve tum baglantilarinizi sifrelenmis bir sekilde merakli gozlerden sakliyor.

Kaynak kodu acik olmadigi ve hakkinda yeteri kadar bilgi o lmadigi icin engellemenin belirli ve mantiki bir yontemi de yok. Yaptigim denemeler sonucu Skype benzeri bir yapida calistigi konusunda izlenim edindim .

***

Bu tip anti-sansur programlarini hem desteklerim hem de sorumlu bir yonetici olarak kendi agimda kullanilmasini istemem. Bu sebeple oturdum birkac saatimi verip programin calisma mantigini inceledim(kurdugu baglantilari izleyerek). Ve sonunda bloklamanin yolunu buldum. Bir baska konuda onu yazacagim.

Antisansur konularinda daha detayli bilgi almak ve bu konuda yapilan calismalari (teorik ve pratik) incelemek icin http://www.internetfreedom.org/ adresi incelenebilir.

UltraSurf FreeGate GTunnel
FirePhoenix GPass Ranking
This entry was posted in Content Filtering and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to Internet kisitlamalari nasil asilir? Anti-sansur yazilimlari

  1. Hellion says:

    güzel program teşekkürler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =