AnkaSEC’10 Değerlendirmesi

Bir etkinlik daha eksiklikleriyle, geride bıraktığı yorgunlukla bitti. Şimdi hedefimiz  2011 yılında düzenlenecek etkinlikleri düşünmeye odaklandı. Geride bıraktığımız her etkinlik bizim için yeni tecrübe demek.

Kısa kısa notlarla AnkaSEC 2010 Ankara Bilgi Güvenliği Konferansı

23 Aralık 2010

Etkinlik Bilgi Güvenliği AKADEMİSİ tarafından tamamen gönüllü arkadaşların katılımıyla gerçekleştirildi. Buradan isimlerini sayamadığım arkadaşlara çok teşekkür ederim. Amatör bir ruhla profesyonel bir iş çıkardılar. Çıkardılar diyorum zira özel sebeplerden dolayı ben etkinlikte misafir figürandım:).

Yeri gelmişken üzerine basa basa belirtmekte fayda var: bu etkinlik Huzeyfe’nin tek başına gerçekleştirdiği bir olay değil, aksine benim sadece küçük bir kısmında yer aldığım BGA’nın çalışkan ekibinin işi. Onların samimi çalışmaları olmasaydı ne AnkaSEC olurdu ne de İstSec.

Türkiye’de genellikle olaylar kişiler üzerinden değerlendirilir fakat bu yanlıştır, kişiler belki başlangıç için önemlidir ama sonuç için yeterli değildir.

Etkinliğe toplamda 580-600 kişi katıldı. Kimi katılımcılar sadece öğleden önce, kimileri öğleden sonra kimileri de tüm gün katılım sağladı. Ankara’yı tanıyanlar bu ölçekte bir katılımın gayet iyi olduğunu söylüyorlar.

Kayıt sayısı 930 civarıydı.

Katılımın %80’i kamu kurum ve kuruluşlarından, %5’i öğrenci geriye kalan %15 de özel firmalar ve serbest çalışanlardan oluştu.

Ankara konferansı olmasına rağmen Türkiye’nin çeşitli illerinden 50’nin üzerinde misafirimiz vardı.

Etkinlik sonrası ortaya çıkan en somut öneri: İzmir’de de benzeri bir etkinliğin yapılmasıydı. Şimdiden İzmir için gün ve sponsor ayarlama işlemlerine başladık, yakında buralardan duyurusu yayınlanır.

İki salonda toplam 18 farklı konuda konuşmacılar bilgilerini paylaştı.

Etkinlikte sunulan konulara ait sunum dosyaları ve fotoğraflara http://www.ankasec.org/?page_id=406 adresinden erişilebilir.

Eksiklikler:

Etkinlik değerlendirme formlarından ve ortamdaki arkadaşlardan aldığımız geri bildirimlere göre genel eksiklikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Katılımcı sponsor firmaların stant açması ve broşürlerinin o stantlardan dağıtılmasına izin verilmesi
  • Sunumlar arası boşluklar yoktu bu yüzden bir koşuşturma hali vardı izleyiciler arasında. Özellikle bir salondan diğer salona geçenler için sorun oldu. Kişilerin birbirleri ile tanışmasına vesile olmak için sunumlar arsası geçişlerde daha çok zaman ayrılmalıydı.
  • Genel olarak iyiydi ama salonun biri küçüktü malum insanlar ayaktaydı, yerlerdeydi
  • Kayıt sırasında katılımcılar çok bekletildi
  • Etkinlik programı sabah çok erken başladı
  • Konuşmacılar sürelere çok riayet etmediği için zaman kaymaları yaşandı
  • Park yeri olmadigi sunumun ilan edildigi sayfada duyurulmalı
  • Etkinlikteki oturumların daha çıtası yüksek olması gerekir, daha teknik konuların detaylı işlenmesi gerekir

Genel olarak etkinlik ortamının yeterli olmadığı, içeriğin daha teknik ve detay içermesi gerektiği ve giriş-kayıt işlemlerindeki sorunlar öne çıkmış.

İleri seviye teknik konular neden işlenmedi?

Bu konu 2008’den beri her düzenlediğimiz konferans/gün için aldığımız en önemli ve değişmeyen eleştiri. Temel sebebi de sektörü takip eden arkadaşların Blackhat, Defcon  vs gibi etkinliklerin konularını görüp Türkiye’de de benzerlerinin olmasını istemelerinden. Burada dikkaten kaçan iki nokta var:

  1. Konferansa gelen katılımcılar detay teknik konuları anlaması için bazı konularda ön bilgilerinin olması gerekir, yoksa siz orada kılı kırk da yarsanız bu sefer de konferans hiç anlaşılmadı diye şikayetler gelecektir. Ek olarak malesef ki bu eleştirileri getiren arkadaşların çoğu tuzu kuru insanlar, etkinliğe gelmeden, uzaktan sadece içeriğie bakarak eleştiri yapıyorlar. Bu tip etkinliklerin tek amacı insanlara bir şeyler öğretmek değil, sektörün birbirini tanıması, iş ortaklıklarının artması, iş arayanların firmaları tanıması  için de bulunmaz fırsat.
  2. Etkinlikler için “etkin katılım çağrısı” yapılmaktadır, bu çağrıya cevap verip de detay teknik içeren bir konuyu konferans düzenleme ekibi geri çevirmeyecektir.  Yine de bu çağrıların haklı bir payı var. 2011 yılında sırf teknik içeriklerin konuşulduğu formatı değişik etkinlikler düzenleyeceğiz

Yaşanan diğer sorunlar:

Öncelikle AnkaSEC’in bağımsız bir etkinlik olduğunu belirtmekte fayda var. Bu sebeple içeriğini, mekanını istediğimiz gibi belirleme şansımız oluyor. Ama unutulmaması gereken en önemli nokta bu etkinliğin profesyonel bir firma tarafından onbinlerce dolara yapılmadığıdır.

Bir gün sürecek etkinlik için arka planda en az 3-4 aylık ciddi bir çalışma gerekiyor. Maddi imkanların istediğiniz kadar yeterli olmaması birçok açıdan elinizi kolunuzu bağlıyor. Zamanla Türkiye’de sponsorluk konusunu çözebilirsek daha “profesyonel görünümlü” etkinlikler düzenlenecektir.

Tabi bir de ortama kulak vermek lazım. Etkinlik ortamında bulunduğum sürece havadaki tek koku mutluluktu, insanların yüzünde tebessüm vardı. Herkes geldiğinden, arkadaşlarını görmekten, yeni birileriyle tanışmaktan ve birşeyler öğrenmekten mutlu olduğunu farklı şekillerde ifade ediyordu.

Kasıntı bir ortam yerine her zaman samimi bir ortamı tercih eden benim gibiler için yeter de artar.

Siz de yorumlarınızı iletmek istiyorsanız http://www.ankasec.org/?page_id=10 adresindeki iletişim formundan bizlere ulaşabilirsiniz.

Ankara’da gerçekleştirilecek etkinliklerden haberdar olmak için [email protected] adresine boş bir mail gönderilmesi yeterlidir.

This entry was posted in Activity and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × three =