Bilişim güvenliği konusunda “kalifiye” eleman sıkıntısı

Lise yıllarımda gazetelerde okuduğum “bilişim sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı çekiliyor, XYZ tane eleman alınacak” tipi haberleri hiç anlayamazdım. Her yıl üniversitelerden binlerce bilgisayar mühendisi mezun oluyor, nasıl olur bu kadar ihtiyaç diye kendi dünyamda değerlendirmeler yapardım. Şimdi anlıyorum ki haberdeki en önemli ayrıntı “kalifiye” kelimesiymiş.

Bu kelimenin içeriğini doldurmak gerçekten de güç.  Neden mi dersiniz?

Son bir iki ayımı yakın çevremde iş arayan firmalara eleman arayıp bulmakla geçiriyorum. Çoğu ilan Netsec’e gönderilse de aranan elemanlardaki en önemli özellik olan referans konusu malesef kolay olmuyor. Güvenlik işinde bilinçli yöneticiler öncelikle kişinin kimliğine, güvenilirliğine sonra da bilgisine baktığı için listelerden ziyade yakın çevreden tanıdık, güvenilir ve bilgili kişiler aranıyor. Ben de burada devreye girerek elimden geldiğince tanıdık arkadaşlara referans olmaya , onları yönlendirmeye çalışıyorum ama malesef ki ilanların hızına yetişemiyorum.

Sadece örnek olması açısından halihazırda 3 tane pozisyon için eleman arayışım sürüyor, bu ilanlar da öyle ufak tefek firmalara değil, hepsi ortalama 4-5 bin TL maaş verecek kurumsal kimliğe sahip şirketler. Firmalar haklı olarak kalifiye eleman arıyorlar. Elime oldukça sağlam(!) gözüken CV’ler geçiyor ben de iletmeden önce mini mülakat, araştırma yaparak eleme yapıyorum.

Burada iş elemanın kalifiye durumuna gelince akan sular duruyor. CV’lere yazılan cicili bicili cümleler, sertifikalar sadece kağıt üzerinde güzel duruyor. İş  pratiğe gelince nedense kağıdın üzerindeki mürekkep birden erimeye başlayıp yazılanların birbirine karışmasına sebep oluyor. Ve ben kalifiye kelimesinin neden bu kadar önemli olduğunu birkez daha anlıyorum.

Türkiye’de her konuda olduğu gibi bizim sektörde(bilişim/bilgi güvenliği) de ciddi “kalifiye” eleman sıkıntısı var. Kalifiye eleman kategorisindekiler zaten güzel köşeleri kaptığı için pek yerlerinden kıpırdama ihtiyacı hissetmiyorlar. Yeni yetişenler de işin mutfağında yetişme şansına sahip olamadıkları için pratikten yoksun bilgiyle donatılmış oluyorlar. Nasıl değişecek tam bilemiyorum ama bu şekilde devam ederse herhalde gazete küpürlerinde kalifiye eleman sıkıntısı haberlerini daha çok görüyor olacağız.

Bireysel olarak eğitimlerde gözüme kestirdiğim arkadaşların peşini bırakmayıp onları daha iyi imkanlara sahip firmalara yönlendiriyorum(bu konuda bir iki  firmadan da ihtar almış bulunmaktayız, elemanımız eğitimden sonra iş değiştirdi cinsinden) 🙂

This entry was posted in Misc and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Bilişim güvenliği konusunda “kalifiye” eleman sıkıntısı

  1. Veysel GUNDOGDU says:

    İş değiştirenlerden biri de benim, eğitimler için teşekkürler :)))

  2. Suat says:

    Hala degiştiremedik ama yakındır i.a , egitimlerin devamını diler , tşk ederim.

  3. zev says:

    mini mülakatta neler bilmeliyiz bu iş için nelere göz gezdirmeliyiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − 6 =